Meijän tarina

Kaikkiha alako siitä kun…

Toiminimi Sirkka Ikonen, nykyseltä nimeltään Kiteen kotileipomo, perustettiin muatallouven sivuelinkeinoks vuonna 1985, jolloin piätuotteena oli valamistoo lihapiirakoita ja kuoria Sirkan siskon grillille Tohmajärvelle. Sangen pian sana kiiri kylille siitä, että Sirkka on ruvennu leipommaan ja paikalliset kauppiaat alako kysellä, että saisko hyökkii Sirkan tuotteita myyntiin. Ja mikä ettei, saivatha hyö. Niinpä valikoimiin tulivat erilaiset kahvileivät, munkit, viinerit, pyöröt ja leivät. Sirkka leipo ensin uamuyöllä, kävi välillä hoitamassa lehmikarjan ja palas takasi leipommaan. Sirkan puoliso Keijo osin paistoi, pakkasi ja jakeli tuotteita pitkin kyliä. Markkinat kasvo noppeesti ja asiakkaita alako olla myös Kitteellä.

Peräkammarista autotalliin...

Kun toiminta alako, kotileipomo toimi Tohmajärvellä Järventauksen kylässä omakotitalon peräkammarissa, jossa tilloo oli huimat 20 neliöö. Kysynnän kasvettua vuonna 1987 laajennettiin tiloja Järventauksessa kammarista autotalliin, jolloin uuden leipomon käytettävissä oli jo 40 neliötä. Tällöin myös otettiin ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä. Uusissa tiloissa touhuttiin ja tilaukset vuan lissäänty. Sirkka kävi ohessa miettimmään karjan pois hävittämistä, kun leipomon pyörittäminen näytti kannattavan.

Tarja kumppaniks

Sirkan miniä Tarja Ikonen alako alusta pittäin hoittoo laskutusta ja kirjanpittoo. Tarjan ollessa vuonna 1988 äittiyslomalla kunnan virastaan Sirkka sai ylipuhuttuu Tarjan siirtymmään kumppaniks leipommoon  vuonna 1989. Kuvassa Tarja laskutus- ja kirjanpitohommissa.

Niittytielle Kitteelle

Kysynttee oli sinne sun tänne ja autotallitilatkin alako tuas käyvä liian pieneks. Koskapa piämarkkinat olivat jo Kitteellä ja kasvumahollisuuksiaki näköpiirissä siellä suunnalla, jotenpa 4.6.1990 leipomo muutti leipomon tarpeisiin rakennettuihin uusiin tiloihin Niittytielle Kitteelle. Tuotantotiloihi sisälty pien oma leipomonmyymälä.

Kitteelle muutettaessa leipomo teki tosi isot investoinnit.

Ostettiin isot uudet arinauunit, kylmiö/pakastetilat ja periaatteessa kaikki panttiin uusiks. Investointi oli tositosi iso ja siihen aikkaan korot pyöri taivaissa...

Kuinka ollakaan, vuonna 1991 alako lama…osa nuapuriyrittäjistä joutu lopettammaan toimintansa kokonaan, oltiin tuas uuden tilanteen edessä.  Kun valtakunnalliset suuret leipomot vielä rynni kilivan muakuntiin halavoilla hinnoillaan, piädyttiin ottammaan sellanen riski, että avattiin marraskuussa 1992 Kitteen keskustaan toinen oma myymälä, konditoriakahvila Olkontielle. 

Pelattiin niin sanotusti pellii nimeltä upporikasta taikka rutiköyhhee…

Jos keskustan myymälä ei menesty, eessä oli ovien kiinni pano...

Laman myötä kyläkauppoja mäni kiinni, valtakunnalliset isot tehtaat paino entisestään hintoja alas ja sen myötä kun laitettiin keskustaan myymälä, osa kauppiaista lopetti meiltä tuotteiden ostamisen.

Siinä vaiheessa piätettiin erikoistua kaupankäyntiin suoraan nenästä nennään asiakkaan kanssa, ja tämä sama linjaus pättöö vielä tänäkkii päivänä ja se piätös on ollu meijän kohalla oikkee!

Sorttimenttii ollaan kokoajan laajennettu kysynnän mukaan

Meijän leipomon vahvuutena on ollu myymälöitten osalta se, että meillä on ollu tarjolla runsaasti tavarroo, sorttimenttii ollaan kokoajan laajennettu kysynnän mukaan, ollaan uskallettu kokkeilla ja tarjota asiakkaille massatuotannosta poikkeavvii tuotteita, kestee ajan hermolla.

Kannikka

Myymälöitten tiloja ollaan päivitetty Olkontien osalta vuonna 1997 täysremontilla ja vuonna 2009 pintaremontilla. Niittytiellä myymälätilat kaksinkertaistettiin vuonna 2010 sekä hankittiin uusia koneita tuotannon puolelle. Niittytien laajennuksella saatiin sorttimentti laajuus kasvatettuu samalle tasolle kuin Olkontiellä. Niittytielle pykättiin myös oma kesäterassi. Viimeisimpänä uudistuksena on Olkontien kesäterassin valokattaminen vuonna 2013, samalla terassi nimettiin Kannikaksi asiakkaille suunnatun nimikilipailun tuloksena.

Yks tärkkeimmistä tekijöistä meijän yrityksessä on ollu ahkerien työntekijöiden pitkät työsuhteet.

Leipomusten laatu on sitä myöten kestäny tasasen korkeena paistoltaan ja ulukonäöltään, palavelu on pyritty pitämmään semmosena, jotta immeiset hinkuvvaat käymmään uuvvelleen ja uuvvelleen.

Leipomomme merkittävimmän työuran teki tietenki Sirkka Ikonen, joka jäi eläkkeelle vuonna 2012 70 vuoden ikäisenä. Työvuosia leipomoalalla hänelle kertyi kaikkiaan 51 vuotta, taitaa meiltä nuoremmilta jiähä moinen tekemättä! ”Yhteistä taivalta” ehti kertyy siis anopille ja minukalle 21 vuotta, ei huono…!  Niittytien myymälänhoitaja Liisa Pulkkinen jäi vuonna 2009 eläkkeelle ja hänelle kertyi palveluvuosia talossa 17 vuotta, 20 vuotta talosssa tuli täytteen Jouni Ikosella vuonna 2013 ja Tarja Ikoselle napsahti 30 vuotta mittarriin vuonna 2019. Kuvassa Liisa Pulkkinen vanhassa leipomon myymälässä.

Sirkan eläkkeelle jiäminen oli tuas erräänlaine virstanpylyväs leipomon historiassa.

Tarja osti Sirkan ossuuven yhtiöstä ja mukkaan yhtiöön tuli Sirkan vanahempi poika Jari, Tarjan puoliso. Hiän ei ole varsinaisessa leipomotyössä mukana, mutta toteuttaa tarvittavat remontit ja muutkin muutostyöt ja on merkittävästi mukana leipomon kehitystyössä.

Lisäksi heijän molemmat poikansa ovat mukana työpanoksellaan omilla toimialoillaan, Tommi rakennus- ja teknisellä puolella sekä Mikko tietoteknisillä taidoillaan, kuten näiden kotisivujen värkkäyksen toteuttamisessa.

Vuonna 2015 tuli 30 vuotta tämän leipomon historijjoo täyteen. Se ol jonkinmoisen kansanjuhlan paikka se!

Kiitos näinki lukuisista yhteisistä toimitavuosista kuuluu ennenkaikkee uskollisille asiakkaillemme, niin Keski-Karjalan alueelta kuin kesäasiakkaille ympäri Suomen muata. Iso kiitos! Kuvassa tuotannon puolen porukka kesällä 2012.

Kurkistelemalla tulevaisuuteen

Niistä 30 vuodesta etteenpäin myö piätettiin lähtee viemmään leipommoo etteenpäin, osin Sirkalta perityillä reseptilöillä, osin seuroomalla nykyaikkoo sekä kurkistelemalla tulevaisuuteenki, ollen sloganimme ”Perinteikäs paikallinen – rohkeasti nykyaikainen!” mukaisia.

Silloin yks askel nykyaikaan ol taatusti vihoinki toteutuvat kotisivut. Niiden avulla työ asiakkaat saitte jonkinmoisen katsauksen meijän leipommoon, sen tuotteisiin ja ajatusmualimmaan.

Toimintojen ”järkiperästämistä” – tieto-taijon laajentamista

Kuten arvata suattaa, Sirkan eläkkeelle jiäminen jätti ison aukon monella tappoo toimintaan… toisaalta, se myös pisti ajattelemmaan asioita vähän eri tavalla, uusiutummaan, kokkeilemmaan uutta.

Ensmäiseks pistettiin tuotannon puolen tekemiset syyniin, mitä pitäs työpisteittäin muuttoo toimivammaks, erkonomisemmaks, ja totteutettiin muutokset.

Sitten käytiin käsiks tuotannon henkilöstön ossoomissiin, ja ennen kaikkee ossoomisen laajentamisseen, opeteltiin usseemman työpisteen hommat, jotta osattaan tuurata tarvittaessa.

Voip kalskahtoo helepolta ja noppeelta hommalta, mutta kotvanen tovi siinä mäni (usseempi vuos), ennenku sisäinen tuurausjärjestelmä ol toiminnassa. Myyjillekkin koulutettiin oma tuuroojansa, joka on myös osottautunut oikkeen oivalliseks ratkasuks, asiakkaitten palavelemisen onnistumisen näkökulumasta etenkii ja helepoks myös työnantajalle.

Henkisellä puolella toteutettiin usseita kuukausia kestäny ”Eväitä ja energiaa työhön”- rojekti, johon osallistu osittain koko henkilökunta, piäpaino kohistu kuitenki myyjiin. Tavotteena ol oppii immeisen tavasta toimii ja reakoija, niin työkavereitten kesken ku asiakkaanki näkökulumasta.

Vuosi 2015 – leipomon 30-vuotis juhlavuos

Juhlavuojen viettäminen pienissä yrityksissä tuppaa monesti jiämmään kertaluontosseen kahvittelu tillaisuuteen asiakkaille…hyvä jos sekkään tulloo totteutettuu… Tarjan mielessä kyti halu juhlavuojen hyödyntämisestä laajemmin, pitkäaikasemmin…. niinpä erräänä tammikuun uamuyönä ruisleippee itekseen leipoessa välähti ajatus koko vuojen kattavasta revohkasta, juhlakiertueesta… ja kiertuehan piti tietysti alottoo siitä ensimmäisestä kauppaliikkeestä, johon Sirkka aikonnaan toimitti ensimmäiset leipomuksensa, K-market Tiilikaisesta Tohmajärveltä. Helemikuun puolvälissä totteutettu myyntipäivä ol semmonen menestys, että siitähän vasta kipinä kiertueesseen sai tulta alleen… mutta miten suavuttoo isompi alue, enemmän ihmissii ja vielä koko vuojen ajan…

Ja mieleen juolahti vuosia sitten leipureitten matkalla kuultu juttu joutavana seisovasta myyntiautosta…. tuumasta toimeen, huhtikuussa kaupat autosta oli tehty…….

Toki kahvittelu tillaisuuskin asiakkaille järjestettiin, kesäkuussa leipomolle järjestetty juhla toi paikanpiälle 1000 henkeä meijän kanssa juhlimmaan. 

Myyntiauto Näpsä - ”Siellä sun täällä, usein tien päällä”….

Kiteen kotileipomo osallistu ensimmäisen kerran historijassaan toukokuussa 2015 Keski-Karjalan messuille osastollaan, voittaen ylleisöiänestyksessä Paras messuosasto- tittelin. Samaselle osastolle sijotettiin kuva pakastearkkua muistuttavasta myyntiautosta, jolle ylleisö sai jättee nimiehotuksen… ehotuksia jätettiin 75 kappaletta, niistä auton nimeksi valikoitu ”kertalaakista” kesälahtelaisen rouvan jättämä nimiehotus ”Näpsä”.

Nyt kiessillä oli nimi.

Peltosen Otto Mainostamo Oy:stä Kitteeltä ryhty ”pukemmaan” eli mainosteippoomaan Näpsää, ja tekiki sen niin huluppeesti, että vielä viijjen vuojen jäläkeenki teippaus suapi kehuja ja herättää kiinnostusta. Näpsän kaikki sivut ovat erillaiset sekä kuviltaan että teksteiltään, viimosen piälle leipomon kotisivujen henkeä mukaileva.

Toukokuusta 2015 Näpsä on vienyt eri paikkakunnille ja tapahtumiin tuulahduksen meijän leipomon tuotteiden muodossa. On käyty Liperissä, Savonlinnassa, Ilomantsissa, Ylämyllyllä, Joensuussa… hurautettu kesätapahtumiin, yritysten asiakasiltoihin, markkinatapahtumiin… ja ai että, on ollut mukavvoo. Nyrkkisiäntönä on ollut ”tunnin matkan piässä leipomolta”, kysyntee on kyllä ollut etemmäkskii, mutta toistaseks männään näin…

Kaiken muun riemun lisäks ilahuttavvoo on erityisesti se, että nykyisin Näpsää ”tilataan” enenevässä miärin yritysten ja yhteisöjen tapahtummiin, tuomaan ”lisäarvoo” tapahtumalle, houkuttelemmaan enemmän asiakkaita paikalle… ja se jos mikä on palakihtevvoo! Näpsällä on nykysellään vuospaikka Joensuun torilla, sinne piipahetaan aina, kun muilta töiltä ennätettään.

Mualima muuttuu – myö sen mukana?

Nyt elettään vuotta 2020… leipomomme viettää tänä vuonna 35-vuotis juhlavuottaan. Paljon on tapahtunu viiteen vuoteen, toisaalta on asioita, jotka on pysyny ennallaan….

Edelleenki päätoimintaperiaatteemme palvella Teitä asiakkaita suoraan Niittytieltä leipomon myymälän, Olkontien konditoria-kahvilamyymälän sekä Näpsän (”siellä sun tiällä”), kautta, on säilyny. (Taijjettiinki olla parikymmentä vuotta etuajassa oman toimialan tilannetta nyt tarkastellessa…)

On sitten asioita, jotka on muuttunu… ja yks niistä on markkinointi.

”Ennen vanhaan” mainos paikallislehdessä riitti, ja markkinointi oli hoijettu - ei riitä ennee…. ehkä teetit nipun mainoskyniä jaettavaks asiakkaille – höh, kuka kyniä nykysi tarvihtoo, kun on älykännykät, läppärit sun muut….

Lehtiä luetaan vähemmän, jos ollenkaan – ollaan siirrytty ”someen”. Leipomomme siirtyi facebookiin tammikuussa 2016, oltiin asiasta niin ylypeitä… nyt ei face riitä, pitäs olla ”Instassa” ja ties missä… eli nyky asiakkaan tavoittaminen on haasteellista.

Uudet kotisivut – uutuutena VERKKOKAUPPA!

Kesä 2020 tulloo jiämään leipomomme historiaan uusien kotisivujen julkistamisen muodossa, samassa yhteyvessä avataan ihan verkkokauppa.

Kotisivut on rakennettu samassa hengessä kuin aikaisemmatki olivat, meijän leipomon ”näköiset”.

Ne on tarkotettu palavelemmaan toisaalta teitä asiakkaita, toisaalta helepottammaan meijän leipomon myyjien työtä.

Usseita kuukaussii on käytetty aikoo siihen, että ollaan kuvattu meijän tuotteita, kerrottu niistä sekä sanallisesti että sisällöllisesti. Lisäksi sinne on koottu oma osionsa hilloista, täytteistä sekä kuorrutteista. Olisiko kenties meijän valikoimissa jottain semmosta, jota teijän tekis mieli maistella?

Sorttimentti- osio on rakennettu nyt osin noutoperusteiseksi (esim. täytekakut), osin toimitusperusteiseksi niiden tuotteiden kohdalta, jotka kestävät jakelun.

Etusivulta löytyy nyt myös facebook-päivitykset ja Näpsän keikat.

Ja mikä parasta, uudet kotisivut on helppo päivittää!!

”Pijä yhteyttä” – auta meitä palavelemmaan teitä entistä paremmin!!

Tuote on lisätty koriin
Tuote on lisätty koriin

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori ladattu

[CART NAME]

Siirry ostoskoriin
Tallennettu ostoskori poistettu

[CART NAME]

OK